FAQ

Vem är AChoice? Varför ska jag välja AChoice som husleverantör?

AChoice är en husleverantör som erbjuder skräddarsydda stenhus i en trygg totalentreprenad. Vårt byggsystem är flexibelt och möjliggör valfrihet i varje kvadratmeter. Vi samarbetar med välkända materialleverantörer och noga utvalda entreprenörer och välrenomerade arkitekter. 

När du väljer oss som husleverantör så tecknar ett totalentreprenadavtal med vår byggentreprenör. I ett tidigt skede får du uppgifter om aktuell byggentreprenör för din egen och bankens granskning samt eventuella referenser. Tillsammans med byggbolaget tar vi ansvar för hela processen från idé till inflyttning.

AChoice ansvarar för design, konstruktion, projektering, inköp, inredning- och materialval samt erbjuder ett digitalt ritbord, Planlösaren© som ska underlätta ditt beslut i husbyggarresan.

Som stöd har du en personlig kontaktperson och rådgivare som håller dig i handen hela vägen fram till du flyttar in i ditt hus.

Vad kostar det att bygga stenhus med AChoice?

Vi har inga färdiga husmodeller eller typhus. Alla hus ritas och byggs unikt för dig. För att få en uppfattning om prisbilden kan du börja med att bygga ditt hus online i Planlösaren©,  vårt digitala verktyg.  Medan du bygger och ändrar hur många gånger du vill får du en prisindikation direkt på skärmen inklusive totalentreprenad. Du träffar alltid en arkitekt som förfinar alla detaljer i huset du har ritat online eller så börjar ni från grunden – det ingår. Sedan får du en fast offert.

Har du en färdig arkitektritning så går det också bra. Vi kan ge dig en offert på vad det kostar att bygga huset med oss. Här kan du läsa mer

Hur bygger ni era stenhus?

Vi bygger våra stenhus med gedigen murad stomme av närproducerade lättklinkerblock på 350 mm som förenar bärighet med extremt effektiv isolering. Alltid på en välisolerad betongplatta på mark med ingjuten golvvärme. Mursystemet är innovativt och uppfyller höga krav på energieffektivitet. Materialet är oorganiskt vilket innebär att det inte bryts ner av naturen, kan stå emot väder och vind och står stadigt i generationer. Våra hus byggs medvälbeprövade byggmetoder och kvalitetsmaterial.  Här kan du läsa i detalj hur husen uppförs och dess konstruktion. 

Varför ska man bygga ett stenhus?

Det finns många fördelar att välja ett stenhus. Sten är ett starkt och beständigt, oorganiskt material som inte åldras. Hus som är byggda av sten står stadigt emot väder och vind, och håller längre än den av Boverket schablonmässigt angivna livslängden på 100 år.

Här kan du läsa om alla fördelar att bygga ett stenhus.

Exakt lättklinkerblock, vad består den av?

Exakt lättklinkerblock består av lättklinker, kulor av bränd lera, härdad cement, sand och vatten. Kärnan av cellplastisolering (EPS) är framställd enligt gällande föreskrifter och riktlinjer.

Produkten är miljö och klimatdeklarerad och registrerad enligt EPD-systemet. Produkten är också registrerad i sektorns övriga olika miljödatabaser som Basta, Byggvarubedömning, Sunda hus samt Svanens husproduktportal Exaktblocket innehåller inte prioriterade miljögifter eller andra relevanta ämnen i en mängd som anses vara hälso-, miljö- eller brandfarliga.

Vi vill bygga ett stenhus men var börjar vi? Hur ser processen ut?

Oavsett var du befinner dig i dina husdrömmar så hjälper vi dig på vägen. För att kunna bygga hus så måste du ha en tomt. Har du ingen ännu så kan du titta här om vi har någon tomt som passar. I vår guide Bygga hus steg för steg kan du läsa om alla momenten så att du känner dig bättre rustad när du ska bygga hus.

Hur lång tid tar det att bygga ett hus?

Från första spadtaget tar det 33-44 veckor att bygga ett normalstort hus.

Har AChoice en huskatalog?

Nej, vi har ingen huskatalog bara tusentals möjligheter. Rita huset fritt online så bygger vi det. Kom med en önskelista eller en moodboare så ritar vi huset åt dig. Har du en färdig ritning går det också bra. Vi erbjuder dig valfrihet i varje kvadratmeter.

Vilka uppvärmningssystem används i era hus?

I våra hus ingår vattenburen golvvärme och frånluftsvärmepump vilket är tillräckligt och uppfyller Boverkets krav på nära-noll-energibyggnader. 

Vem ansvarar för arbetsmiljön?

Byggherren ansvarar för arbetsmiljön och för att arbetet bedrivs på ett tryggt och säkert sätt för att undvika ohälsa och olyckor. Som arbetsmiljöansvarig ska man vara insatt i alla regler som gäller på en byggarbetsplats. Vid totalentreprenad, vilket vi erbjuder, är det entreprenören som övertar byggherreansvaret och du kan lugnt luta dig tillbaka och följa bygget på bekvämt avstånd.

Vilken entreprenadform erbjuder ni?

Vi erbjuder enbart totalentreprenad. Läs mer här 

Vad innebär ett nyckelfärdigt hus?

Att bygga nyckelfärdigt är ett brett begrepp och innebär olika saker hos olika husleverantörer. När du bygger nyckelfärdigt hus med AChoice så får du på inflyttningsdagen nycklarna i handen och det är bara att flytta in.

Det här ingår:

  • Skräddarsytt och arkitektritat hus efter dina önskemål
  • Totalentreprenad
  • Entreprenadavtal enligt ABS 18
  • En fast kostnad och en tydlig tidplan
  • Tydliga handlingar kring vad som menas med leverans och vad som ingår
  • Du som byggherre slipper planering, projektering, byggnation och arbetsmiljöansvarLäs mer om nyckelfärdigt hus här

Vilka försäkringar ingår?

  • Färdigställandeförsäkring
  • Allriskförsäkring
  • Ansvarsförsäkring

Kan AChoice bygga hus som vi själv har ritat?

Ja. Vi skräddarsyr huset som du vill ha det. Så länge huset går att bygga i vårt flexibla byggsystem så kan vi bygga huset efter din ritning.  

Kan man bygga hus med AChoice i hela Sverige?

Vi bygger främst i Skåne upp till Halland samt Eskilstuna med omnejd. Vi är i en utvecklingsfas och har nätverk även i andra delar av Sverige. Tveka inte att kontakta oss om du planerar att bygga utanför angivna områden. 

Kan jag få hjälp av arkitekt att rita mitt hus?

Ja – arkitekt ingår.

Har ni bra standard i era hus? Vilka inredningsval kan jag göra?

Vi bygger med högkvalitativa material och samarbetar med ledande leverantörer. Vi har en god utgångsstandard. Du kan höja din standard och personifiera ditt hem genom att göra extra inredningsval mot en tilläggskostnad.

Har AChoice hus en säker fasad?

En säker fasad ska vara dränerande och ha en kapillärbrytande förmåga. Om fukt skulle kunna tränga in i fasaden så ska den också kunna ta sig ut. Problem uppstår när ett hus har en stomkonstruktion av organiskt material såsom trä och fukt lyckas ta sig in. Våra hus muras med beprövade metoder och eftersom sten är ett oorganiskt material så bryts det inte heller ner av naturen. Fasaderna drar inte till sig fukt eller mögel och kan inte skadas av röta. Läs mer här

Var bygger ni?

Vi bygger i Skåne och Södermanland. Se mer här:

Redo att förverkliga
dina drömmar?