Tips att välja husfärg till ditt putsade hus

Att välja husfärg till sitt putsade hus är inte helt lätt då färgvalet gör skillnad på hur huset upplevs i sin helhet. Husets stil och uttryck skapar det första intrycket hos någon som passerar förbi eller kommer på besök. Har huset en modern, traditionell, industriell eller minimalistisk stil? Då bör färgen passa stilen. Ta chansen och lyft husets arkitektur till något alldeles extra eller sätt din egen personliga stil.

Hur påverkar omgivningen valet av husfärg?

I vissa fall kan husfärgen vara fördefinierad i bygglovet som berättar vilken färgsättning huset får ha. Finns det en anrik tradition eller historia där huset ska passa in? Finns det mycket grönska och vegetation runt omkring och hur skulle då husets färg matcha mot denna? Gå runt grannskapet där huset ska byggas, ta eventuellt några bilder, och fundera över vilken färg som skulle passa in i den specifika omgivningen. Oavsett vilken kulör du väljer så ha i åtanke att du ska leva med den länge.

Ljus eller mörk kulör?

Rent funktionsmässigt är det ingen skillnad om putsfärgen är ljus eller mörk. Det du kan ha i beaktning är att utmaningen ökar att få en kulörjämn fasad ju mörkare fasadputs man väljer. De mörka fasaderna blir naturligt mer känsliga då skrapytor tydliggörs på ett annat sätt än på en ljus fasadputs. En väldigt mörk fasad kan även tonas fortare (blekas) än en ljusare fasad. Val av husfärg har ju givetvis även att göra med hur dess anslutande byggdelar som kan komma att påverka den yttre putsskiktet.

Att tänka på när du väljer husfärg

Skaffa inspiration genom att gå runt i olika villaområden, googla, kika i husmagasin, sök i sociala medier och skapa din egen moodboard. Är det någon färg du fastnar för på din promenad så varför inte knacka på och fråga. Tänk på att färgen även ska matcha med snickerierna, fönsterramarna och taket. Fråga husleverantören om de har möjlighet att visualisera de olika färgerna du funderar över.

För att få en känsla för hur det hänger ihop kan du testa kulörerna i Planlösaren, vårt digitala ritbord online.

Gråbeige 1,5-planshus
Vitt 1,5-planshus

Inspiration

Categories

Blått rum

Tips att tänka på när du ska välja inomhusfärg. Beroende på om en yta är blank eller matt så återges färger på olika sätt. Blanka färger …

Slutbesiktning

Innan du kan flytta in i ditt nybyggda hus utförs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman. Såhär går det till.

En säker fasad

Ett stenhus från AChoice muras på plats med beprövade metoder och en långsiktigt hållbar ytterväggslösning.

Landskap

För att kunna bygga ett hus på en tomt krävs att den är byggklar. Här kan du läsa vad det innebär och vad du ska tänka på

Hållbara parets hus

Denna trädgårdsinspiration passar dig som vill bo i ett litet hus omgivet av vackra och gärna ätbara växter.

solstudie

Har du koll på hur solen och skuggor rör sig på din tomt? Så gör du en solstudie för att maximera husets planlösning och placering på tomten.

Bygg online - PLANLÖSAREN

Boka möte

Maila oss

Kontakta oss