Så gör du en enkel solstudie

Genom att göra en solstudie kan du få en uppfattning om hur solen och skuggorna rör sig på din tomt. Solstudien ger dig ett bra underlag för hur du optimalt ska utforma husets planlösning och var du ska placera huset på din tomt.

Maximera varje kvadratmeter av din tomt

I vårt kalla klimat med färre soltimmar är det bra att planera för hur du kan nyttja solstrålarna, väderstrecken och det naturliga dagsljuset som bäst. Ska ditt hus uppföras i ett bebyggt område eller med rik växtlighet och många träd är det extra viktigt att ha koll på hur skuggor faller på tomten. Innan du börjar detaljrita ditt drömhus är därför vårt tips att du utgår från tomtens förutsättningar, så att du maximerar användningen av varje kvadratmeter. Vi på AChoice följer gärna med ut på tomten för att identifiera alla möjligheter för bästa placering av infart, uteplatser, utsikter, samt ytor interiört. Alternativt att vi får en utförlig beskrivning av dig.

klassisk tradgård

Så gör du en enkel solstudie

 • Åk ut till tomten så ofta som möjligt och på olika tider på dygnet, känn in hela atmosfären och se hur solen rör sig.
 • Markera ut var huset ska stå.
 • Ta foton på skuggorna. Har du tillgång till en drönare så är det ännu bättre.
 • Sätt ut pinnar i olika höjd och storlekar för att se hur skuggor faller.
 • Har du fått din nybyggnadskarta så kan du ta några kopior och rita ut skuggorna på den och göra anteckningar.
 • Är det nära annan bebyggelse kan du notera vad som händer på grannarnas tomt och hur de har planerat in sina uteplatser.
 • Varför inte knacka på grannen och be om några praktiska tips.
Spegelvagg

Tips att fundera över

 • Ska du anlägga solpaneler? Tillgången till solljus är avgörande för hur effektiv din anläggning kommer att bli. Glöm inte att säkerställa så att husets tak är förberedd och dimensionerad för solceller. Vi fixar det.
 • Trädgården. Vilka växter kommer att trivas i varje del av trädgården, sol respektive skuggläge?
 • Hur skuggar övrig bebyggelse under viktiga soltimmar? Tänk även på eventuell framtida bebyggelse.
 • Var ska uteplatsen/-erna placeras? Kanske ni kan ha mer än en uteplats för att ha sol över hela dagen? Hur rör sig solen på uteplatsen och hur påverkar grannens bebyggelse uteplatsens placering? Tänk på att hus med soliga och vindstilla uteplatser har högre marknadsvärde. Det vanligaste är att placera uteplatsen i syd/sydväst och ytor som man vistas minst i under vaken tid åt norr och öst.
 • Och glöm inte att skuggor också är en del av tomtens kvalitet. Varma somrar kan skuggiga uteplatser vara ovärderliga.

Har du koll på väderstrecken och hur de skiljer sig åt?

Har du, som en del andra, svårt att komma ihåg var solen går upp så kanske denna minnesregel kan hjälpa dig. Solen öppnar ögonen i öster. Precis som slipsen, går solen ner i väst.

Väderstreck

Söderläge

Det mest solsäkra läget. Med uteplats i söderläge har du sol nästan hela dagen. Tänk på att under varma sommardagar kan här bli för varmt både utomhus och inomhus så passa på att planera in en övertäckt terrass eller en inbyggd markis.

Västerläge

Men en uteplats i västerläge kan du glädjas av den behagliga kvällssolen. Skönt att komma hem efter jobbet och få njuta av solen till sent på kvällen.

Norrläge

Du har kanske lyckats att få en tomt med en fantastisk utsikt mot norr. Är du ingen soldyrkare så kan detta vara ett perfekt läge för dig. Hit får du inte direkt solljus under dagen men kan sommartid njuta av vackra soluppgångar och solnedgångar. Väljer du att ha stora fönster åt detta håll behöver du inte bekymra dig över värmebölja inomhus på sommaren. På vintern blir dock norrläge ganska mörk. Stora fönster åt norr kan också påverka elräkningarna då norrsidan är kallare.

Österläge

Solen stiger upp i öster. Älskar du att ta morgonkaffet samtidigt som dagen vaknar upp så kan du planera in för en extra uteplats i österläge. På hösten och vintern försvinner solen snabbt i detta läge.

När du gör en solstudie så tänk på att:

Beroende på årstid och klockslag står solen olika högt på himlen? Solen faller också olika beroende på var i Sverige du befinner dig. Ett område som är soligt på sommaren, när solen står högt, kan bli skuggigt mitt på dagen vintertid eftersom solen då står lågt och har långa skuggor.

Solstudie - Sol i olika väderstreck under juni och oktober

Visste du att…

Vi är husleverantören som ger dig valfrihet i varje kvadratmeter.
Vi bygger arkitektritade, hållbara och energieffektiva stenhus med totalentreprenad och det är det enda som är hugget i sten. Allt annat bestämmer du.

Jenny Ahlbin

Inspiration

Categories

Blått rum

Tips att tänka på när du ska välja inomhusfärg. Beroende på om en yta är blank eller matt så återges färger på olika sätt. Blanka färger …

Slutbesiktning

Innan du kan flytta in i ditt nybyggda hus utförs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman. Såhär går det till.

En säker fasad

Ett stenhus från AChoice muras på plats med beprövade metoder och en långsiktigt hållbar ytterväggslösning.

Landskap

För att kunna bygga ett hus på en tomt krävs att den är byggklar. Här kan du läsa vad det innebär och vad du ska tänka på

Hållbara parets hus

Denna trädgårdsinspiration passar dig som vill bo i ett litet hus omgivet av vackra och gärna ätbara växter.

solstudie

Har du koll på hur solen och skuggor rör sig på din tomt? Så gör du en solstudie för att maximera husets planlösning och placering på tomten.

Bygg online - PLANLÖSAREN

Boka möte

Maila oss

Kontakta oss