Sadeltak

Ett sadeltak är ett yttertak som är förenat i taknocken och har två obrutna takfall som sluttar åt var sitt håll. Sadeltaket är den vanligaste och mest traditionella takformen i Sverige. En lutning på 45° har använts i århundraden och utstrålar tidlöshet och harmoni. Det har en klassisk lutning som ger huset rena proportioner och reslig karaktär. På bilden ser du ett sadeltak med 27° lutning.

Om du väljer ett sadeltak med ett 45° till ditt hus kan du, om detaljplanen medger, med fördel inreda vinden när familjen växer och entrévåningen inte längre räcker till. När du planerar ditt husbygge så är det bra att tänka långsiktigt. Om ni planerar för tillökning så kan du redan från början ha förberett huset med rätt takstolar som ger det utrymme du kan behöva på ovanplan. Lägger du till takkupor, takfönster och fönster på gaveln, så kan huset enkelt göras om till ett 1,5-planshus.

Ett sadeltak med 45°-lutning ger huset ett bra fall för regn och snö att enkelt rinna av. De är också mycket bra för solceller, framförallt om huset står med en långsida mot söder.

När du bygger ett enplanshus så är ett tak med 27° lutning både ett snyggt och billigare alternativ.

Ett sadeltak kan utföras med takpannor, plåt eller takpapp. Med eller utan takfot.

Pulpettak AChoice stenhus

Pulpettak

Ett pulpettak lutning åt ett håll. Pulpettaket ger huset en modest och samtidigt modern karaktär.

Boxtak Flackt tak AChoice stenhus

Platt tak

Ett flackt tak, även kallat platt tak eller boxtak, har ett minimalt fall och upplevs helt platt från marken.

Husinspiration

Redo att förverkliga
dina drömmar?

Bygg online - PLANLÖSAREN

Boka möte

Maila oss

Kontakta oss